Sverige

Skånska orter berörs när målare strejkar

1:26 min

Från fredag morgon lägger 265 målare ner penseln. Det är den första strejken i årets avtalsrörelse som bryter ut.

– Det är allvarligt, och djupt olyckligt för hela måleribranschen. Vi sträckte ut en hand men Målareförbundet var inte beredd att ta den. Jag tycker att de står med armarna i kors, säger Björn Hellman, vd för Måleriföretagen, som representerar arbetsgivarsidan.

Att det blir en strejk på fredagen är inte helt oväntat. Tonläget har varit högt mellan parterna, och det har varit "en bumpig resa ända från början" som Peter Sjöstrand från Svenska målareförbundet säger. Han är upprörd över att fackförbundet har anklagats för att förhandla genom hot.

– Det är bara tramsigt. Vi har lagt ett varsel och nu rullar vi igång med en konflikt, det är det som är hotet, säger Peter Sjöstrand.

Det var Målareförbundet som sa nej till medlarbudet. Det hade inneburit ett lönelyft enligt det så kallade industrimärket på 2,2 procent. Men det är inte lönehöjningen som striden främst gäller utan själva lönesystemets uppbyggnad på ackord, enligt Peter Sjöstrand.

– Om man gör som Måleriföretagen förespråkar så innebär det att ackordssystemet eroderar sönder, säger han.

Förutom att tillbakavisa det förslaget, vill Målareförbundet bland annat ha förändrade lärlingsutbildningar och förbättrad arbetsmiljö på en rad punkter.

Den strejk som bryter ut på fredagsmorgonen omfattar alltså 265 målare på 35 arbetsplatser. Men att strejken växer, är inte uteslutet. Vilket bekymrar Björn Hellman, vd för måleriföretagen.

– Och just nu är det inga kontakter inplanerade mellan parterna, säger han.

I Skåne är målare på arbetsplatser i Malmö, Helsingborg och Viken uttagna i strejk.