Tvångssteriliseringar fortfarande öppet sår i Peru

2:07 min

På söndag är det presidentval i Peru, och den fängslade expresidenten Alberto Fujimoris dotter Keiko Fujimori leder i opinionsmätningarna. Hon har försökt distansera sig från de auktoritära metoder som hennes pappa använde när han styrde Peru på 90-talet, bland annat de tvångssteriliseringar som utfördes på tusentals kvinnor.

– Det här är vårt sätt att visa Keiko Fujimori att vi inte tror på henne, och att tvångssteriliseringarna som hennes pappa beordrade inte var ett misstag utan ett brott mot mänskligheten, säger Yumaira Taipe, som har smörjt in sina ben med låtsasblod och har en livmoder i svart papp runt midjan.

Runt omkring henne i gräset sitter kvinnor med likadana rödfärgade ljumskar och skriver protestplakat. De demonstrerar mot Keiko Fujimori som leder inför första omgången i presidentvalet på söndag.

Keiko Fujimori är dotter till Alberto Fujimori, som styrde Peru på 90-talet. Han sitter idag dömd till 25 år för brott mot mänskligheten och korruption.

Men han har aldrig åtalats för dom tusentals tvångssteriliseringar som utfördes på framför allt fattiga urfolkskvinnor, en politik som syftade till att minska befolkningstillväxten. Victoria Vigo var ett av offren.

– Det var 1996, när jag födde mitt tredje barn, en son som dog kort efter födseln. En av läkarna sa till mig när jag vaknade upp att jag blivit steriliserad, säger Victoria Vigo. Doktorn hävdade att han bara lydde order.

Flera läkare har på senare år gått ut och sagt att tvångssteriliseringarna var en medveten politik under Fujimoris tid vid makten, men trots flera bevis och vittnesmål så har åklagarna inte inlett ett åtal mot expresidenten. Jessenia Cassani på kvinnoorganisationen Demus tror att åklagarna väntar på vad som ska hända i söndagens val.

– Om Keiko Fujimori vinner finns risken att utredningen läggs ned, säger hon.