Els puttkollaps i Masters - Stenson sex slag efter ledande Spieth

Förre världsettan Ernie Els öppning av årets Masters är redan en golfklassiker, även om sydafrikanen själv nog gärna vill glömma den.

Se Els puttkollaps på green här (extern länk)

Els fick skriva dit nio slag på scorekortet sedan han spelat det inledande par 4-hålet på Augusta - där han behövde sex puttar på greenen.

– Alltså ... Jag har ingen förklaring, säger han efteråt.

Putt efter putt från mindre än en meter missades innan Els nonchalant brände en putt från bara någon decimeter. Till slut lyckades han peta i bollen på det sjätte försöket.

Els kom till slut in på 80 slag, 14 från ledningen.

– Jag vet egentligen inte vad jag gjorde. Jag vet inte hur jag stannade kvar där ute. Men jag älskar sporten och man måste ha respekt för turneringen och så vidare, men det är helt omöjligt att förklara. Det är tufft att försöka berätta vad jag tänkte på. Något sådant är det sista man vill göra på en golfbana på den här nivån, säger Els.

Henrik Stenson fick lite perspektiv på sina treputtar och ville inte ens se tv-bilderna från härdsmältan.

– Nej? Den vet jag inte om jag vill titta på. Den kommer inte med på de "highlights" på tv jag ska kolla på i kväll. Snarare "skräcklights", sade Stenson.

Mycket riktigt så verkade det vara huvudet som satte stopp på greenen.

Ernie Els igen:

– Man hittar på saker i hjärnan, det är konstigt. Det finns något där som håller dig tillbaka från att göra din vanliga sak. Jag vet inte vad det är. Jag kan gå till puttinggreen nu och slå i 20 raka en-metersputtar, men så kommer man ut på banan och det känns lite annorlunda och du gör något du inte brukar göra.

Från början redovisades felaktigt att han fick 10 slag och sju puttar, men tv-bilderna visar att det "bara" var nio respektive sex. Därför ändrades detta under natten, svensk tid.

Även världsfemman Rickie Fowler började svagt med en 80-rond.

– Golf är inget lätt spel. Det är en hårfin gräns, speciellt på det här stället. Hade jag spelat en helt okej sista nio-hålare hade jag varit på tre under par, men det kan ju gå åt båda hållen och i dag gick det verkligen åt fel håll. Det är ju betydligt enklare att skjuta ett högt nummer än ett lågt, säger Fowler.

Henrik Stenson är sex slag efter Jordan Spieth efter den första dagen av Masters.

Och det trots att det var en bra dag på kontoret.

– Han måste ha gjort en grym rond. Det är bara att åka hem och kolla på "highlightsen" i kväll så man får veta vilka slag man ska spela, säger Stenson efter sin parrunda, 72 slag.

Den svenske världssexan var bra på och runt greenerna, men när det sviktade lite i det långa spelet så straffades han hårt några gånger.

På det korta tolfte hålet var olyckan framme, och den riktiga tätplaceringen försvann.

Utslaget gick alldeles för långt och alldeles för snett och bollen hamnade i ett busk-blom-träd-landskap där det inte är tänkt man ska hålla till.

Efter det att Stenson, Phil Mickelson, Marc Leishman, deras tre caddies och två domare letat efter bollen i flera minuter var det bara att gå tillbaka till utslagsplatsen och slå en ny boll.

– Ja, jag var uppe hos trädgårdsföreningen och fick rota runt. Det var inte det roligaste jag gjort, att gå tillbaka till tee och slå en ny boll. Men det var skönt att se den träffa green och sedan var det bara att "ta min dubbel" och gå vidare. Det var skönt att göra birdie direkt efter, säger Stenson.

Fjolårssegraren Jordan Spieth gick runt på 66 slag i blåsten, vilket imponerade på alla. Särskilt på Stenson.

– Jag tycker att han har sett lite trött ut på sistone, och var lite osäker på om han hade spelet eller sugen. Men det har han tydligen hittat. När hans putter är glödhet så är han ju riktigt bra.

David Lingmerth tappade precis som Stenson slag på det tolfte hålet. Den svenske Masters-debutanten slog utslaget i vattnet och gjorde en trippelbogey. Dagen slutade med 79 slag, 13 slag från ledningen.

– Det var verkligen surt. Jag tycker att jag kom igång väl, svingade riktigt bra men så gör jag en del fel klubbval som kostar slag. Det var klurigt med vinden. Nej, nu är det bara att försöka ta med sig det som var bra, hoppas på en bra runda i morgon så att jag klarar kvalgränsen, säger Lingmerth.

Tack vare sin 66-runda leder Jordan Spieth efter den första dagen, två slag före Danny Lee och Shane Lowry.