"Klanen": Pappa vet bäst...

1:33 min

Idag är det svensk premiär för den argentinska filmen Klanen, regisserad av Pablo Trapero, som med verkliga händelser som grund berättar den otäcka historien om familjen Puccio som rullades upp i mitten av 1980-talet. Måns Hirschfeldt har sett den.

Ja, det är ett minst sagt märkligt familjeföretag som pappa Puccio styr med järnhand, stadig blick och familjens bästa för ögon.

Puccios kidnappar folk på gatan, gärna bekanta, begär lösensumma av deras familjer och skjuter sedan sina offer så fort eller till och med innan de fått pengarna. Verksamheten har sin rötter i diktaturen men rullar på efter att juntan fallit och den skyddas av "kommendören" och andra skuggfigurer som fortfarande lurkar i maktens korridorer. Men från att varit en politiskt motiverad terror är den nu en privatekonomisk dito. "A way of life" helt enkelt.

Klanen är ingen märkvärdig film, en dramadokumentär där varken dramat eller det dokumentära någonsin blir lika isande
som pappa Puccios fiskögon. Skådespelaren Guillermo Francella med sitt stirrande stenansikte är den stora behållningen, orubbligt lugn och självrättfärdigande, utom vid ett tillfälle då hans ansikte förvrids i en demonisk grimasch. Ett tyst vrål som också blir hela den fruktansvärda hanteringens hela vidrighet fångad i en enda bild.

Bra också att filmen, i just det här fallet, gör ordentlig skillnad på offer och gärningsmän. Sönerna, mamman och äldsta dottern i familjen Puccio kan inte ursäktas av att pappa vet bäst. Ibland är människor helt enkelt bara samvetslösa. 

Måns Hirschfeldt
mans.hirschfeldt@sverigesradio.se