RECEPT: Ölmunkar med äppelfyllning

Idag fixar radiokocken Jessica Goodwin munkar med öl både i degen och äppelfyllningen. På munkarna rinner en läcker Sabayonnesås. Mums!

Munkar med ölglacerad äppelfyllning serverad med sabayonne smaksatt med öl


Deg

25 g jäst

125 g rumsvarmt smör

1,75 dl öl, gärna en pale ale

1 dl grädde

1 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

2 äggulor

rivet skal från 1 citron

0,5 tsk stött kardemumma

6-7 dl vetemjöl


Äppelfyllning

0,5 dl socker

2 dl öl, tex en american pale ale

0,5 tsk stött kardemumma

1 msk smör

1 msk citronsaft

2 äpplen skurna i fina tärningar


Sabayonne med öl

4 äggulor

50 g socker

2 dl öl av en fruktig sort

fröna från en vaniljstång

1 dl vispgrädde


4-5 dl neutral olja till fritering

1 dl socker

1 tsk mald kanel


Blanda allt till degen utom mjölet som blandas i sist, lite i taget. Blanda till en smidig, inte allt för hård deg och låt den vila medan du gör äppelfyllningen.

Karamellisera sockret i en stekpanna, slå på öl, lite i taget. Låt det koka ner till hälften av vätskan har kokat bort och tillsätt sedan äppeltärningarna och kardemumman. När det mesta av vätskan kokat in i äpplet så tillsätt smör och citronsaft och låt fyllningen svalna.

Kavla ut degen till ca2-3 mm tjock, skär den i fyrkanter ca: 8x8 cm och lägg på lite av den avsvalnade fyllningen. Nyp ihop hörnen ordentligt och rulla dem sedan till släta bollar, det är viktigt att man inte har några sprickor i degen för då kan fyllningen ramla ut.

Lägg bullarna att jäsa i ca 30 minuter.

Gör under tiden ölsabayonnen

Blanda allt utom grädden i en tjockbottnad kastrull och värm under konstant vispning till den tjocknar . Låt den svalna och vispa sedan grädden fluffig och tillsätt den till den kalla sabayonnen.

Värm olja i en gryta till 170 grader och lägg sedan i några munkar åt gången. Fritera dem gyllenbruna, ta upp dem med en hålslev och låt dem hastigt rinna av på hushållspappar. Rulla dem i socker blandat med kanel.

Servera dem varma med den kalla sabayonnen till.


Jessica Goodwin