Tema: Cancer

David har 13 hjärntumörer – cancern är obotlig

7:53 min

Hur är det att ha obotlig cancer och veta att den så småningom kommer ta ens liv? Den mardrömmen är sann för 32-årige David Persson i Mjällby.

Eftersom den här artikeln fått spridning igen vill vi bara uppmärksamma dig på att den publicerades i april 2016.

För knappt fyra år sedan upptäckte läkarna att David Persson har tretton hjärntumörer. Det är en modertumör som sitter bak i nacken på honom, och den har skapat tolv andra tumörer i hjärnan.

När han insåg hur pass allvarlig cancer det var så fick han i början dödsångest.

– Jag kunde vara uppe två dygn i sträck för att jag inte vågade somna. Jag var rädd att jag skulle gå bort i sömnen och inte överleva till morgonen därefter, säger David Persson. 

Går inte att operera
Nu har han gått igenom både cellgifts- och strålbehandling, men hjärntumörerna går inte att operera bort. Och för att tumörerna inte ska växa så äter han starka cellgiftstabletter varje månad.

– Jag vet att jag aldrig kommer bli cancerfrisk. Det är behandlingarna som håller mig vid liv och den dag jag inte kan fortsätta med det så kommer tumörerna att börja växa igen. 

Ständigt orolig
Frågan är alltså hur länge Davids kropp orkar med cellgiftstabletterna som han äter varje månad. 

– Man är ju ständigt orolig fastän man inte försöker visa det. Det är särskilt svårt vid speciella tillfällen som jul och så, för då kommer tankarna "Är det här sista julen som jag får fira med min familj?". 

Vill inspirera andra
Hans stora bilintresse och möjligheten att få vara i sitt garage är något som betytt jättemycket för honom sedan hjärntumörerna upptäcktes. Även om han numera inte orkar vara där så länge åt gången.

Han har trots sin cancer lyckats förverkliga en av sina stora drömmar; nämligen att bygga en guldfärgad specialutrustad Porsche. Något han drömt om hela livet. 

Och han väljer att prata öppet om sin cancer för att han hoppas att det kan hjälpa andra, både friska och sjuka människor.

– Det jag mår bra av är att hjälpa andra. Om jag kan inspirera en människa till att förverkliga och få uppleva sin dröm så betyder det allt för mig, säger David Persson.