Förmiddag med Conny Emmelin

Evenemangskrock i Brösarp i helgen

4:11 min

Under helgen väntas en mindre invasion till Brösarp. Det blir både Antikmässan och en stor orienteringstävling som kommer att locka upp emot 6 000 besökare.

Redan under fredagen börjar det puttra av aktivitet i byn på Österlen, med bara 700 invånare, när man rustar sig för "slaget om Brösarp". Frågorna alla ställer sig; kommer parkeringsplatser räcka till och kommer mjölkdisken i lokala butiken att tömmas?

På caféet i Brösarp kommer Marianne Schmidt och hennes kollegor att tillverka "mer av allting" och hålla extra öppet för att möta besökarna.

- Den typiska besökaren på Antikmässan vill ha små fina mackor, berättar Marianne medan hon dekorerar smörgåstårta med dillkvistar.

Antikmässan omnämns ofta som Sveriges bästa för sin kompromisslösa kvalitet och brukar locka 3 000 besökare. I år tycker Jan-Erik Öhgren att de höjt kvaliteten ytterligare och intresset bara ökar.

- Vi väntar bland annat en buss från Norge som har med sig ett tv-team också, berättar han.

Orienteringshelgen i Brösarp, stadsorientering på lördag och distans på söndag, är den första deltävlingen av Swedish League och världseliten i orientering kommer hit. Totalt väntas runt 1 500 orienterare ställa upp i tävlingarna, men lika många kommer också som besökare.