8-åriga Kela tävlar i armbrytning

1:32 min

I dag inleds SM i armbrytning på Ekerö, närmare bestämt i Bollhallen i Tappströmsskolan. 8-åriga Kela Kleinsmith är en av de som tävlar för första gången.

På Ribbybergsskolan i Västerhaninge håller läraren Anna svenskalektion i klass 1 A. I klassrummet sitter 8-åriga Kela Kleinsmith, som är en av dem som kommer att delta i tävlingen för allra första gången. Hon medger att det pirrar lite i magen.

– Ja, det är lite nervöst.

Hur kommer det sig att du började med armbrytning? 

– Mamma lärde mig, säger Kela, men hur liten hon var minns hon inte riktigt. 

Kela Kleinsmiths mamma är ingen mindre än Malin Kleinsmith,  som startade den första armbrytningsklubben för damer i Sverige och som själv ett riktigt armbrytarproffs, med tre VM-silver och fyra VM-brons i bagaget.

En som ska tävla i seniorklass är 25-åriga Louize Lundell. Hon har också inspirerats av Kelas mamma Malin till att börja med armbrytning. 

– Det är en kraftsport och man använder mycket mer av kroppen än vad många tror, och det är riktigt roligt, säger Louize.

På vilket sätt?

– Adrenalinkicken och viljan att vara starkare än sin motståndare.

Under gårdagen var det invägning inför tävlingarna, i dag fredag, tävlas det med vänster arm i olika klasser och i morgon, följaktligen, höger arm.

– Min bästa är vänster arm, säger Louize.

– Båda armarna, säger Kela.