Eleven med högst solros blir vd

2:33 min

Ett sommarjobb som vice vd på en bensinmack låter kanske lockande. Kruxet är bara det att du måste ha gröna fingrar.

I dag ska mackägaren Svenne Gudmundsson och Charlotte Schéle från Svenskt Näringsliv träffa elever på Wallbergsskolan och prata företagsamhet.

I potten ligger ett sommarjobb som vice vd – för den som får högsta solrosen.

– Solrosen symboliserar tillväxt om man ger den rätt förutsättningar. Så  de här niondeklassarna som tävlar om ett sommarjobb kommer att få varsin solros i kruka och då gäller det för dem att vara så entreprenöriell som möjligt och få den att växa så högt som möjligt.

Den 20 maj är det sedan mätning och de två med de högsta solrosorna får jobben som vice vd på Svenne Gudmundssons Statoilmack på Sannarp i Halmstad.

Jobbet som vice vd kan låta glassigt men Svenne lovar att det inte är en dans på rosor utan mycket hårt arbete som väntar.

– Som småföretagare så får man göra alla typer av arbetsuppgifter, allt från att städa toaletter till det roliga med att räkna pengar.

De två sista arbetsdagarna blir en extra utmaning för de båda sommarjobbande vice vd:arna för då de tar över helt och blir bensinmacksdirektörer och får chefa över Svenne och resten av de anställda.