Familjen som upptäcker världen på cykel

4:17 min

Familjen Maillard började cykla i Marseille i Frankrike i juli 2015. Efter nio månader runt om i världen är de nu på Gotland, och har fått många nya vänner.

- Cykel är ett underbart sätt att resa, det går långsamt. Vi tillbringar tid ihop under ett helt år, berättar Alban, pappan i den franska familj som just nu utforskar världen på cykel. Till vardags jobbar han som ingenjör hemma i Frankrike, och mamma Delhine är apotekare.

Efter att ha rest genom Europa och in i Turkiet cyklade flög familjen vidare och cyklade i Thailand, Laos, Kina, Ryssland, Finland och nu Sverige. Till just Gotland kom de på grund av att de träffat en svensk person när de klättrade i Turiket, som tipsade om Gotland. Och de är mycket glada över gotlänningarnas mottagande när de korsat ön på cykel. Bland annat har de fått bo hemma hos flera olika personer och blivit bjudna på mat. När P4 Gotland möter familjen på Fårö, har de just fått stanna i ett hus trots att ägarna åkt därifrån.

6-åriga sonen Vincent får hemskolning under resans gång.

- Det funkar jättebra. När han vaknar på morgonen vill han genast sätta igång med skolarbetet, skrattar Alban.

Hemma i Frankrike skulle Vincent ha haft en fem timmar lång skoldag.

- Han ville gärna berätta i radion att det är bra när vi reser, för då blir det bara en timmes skola om dagen.

Snart avslutar familjen sin långa resa och återvänder till Frankrike. Det känns skönt att återgå till vardagen, säger de, men de kommer att ta med sig en hel del nya idéer om hur de vill ha det där de befinner sig, mitt i livet.