Landslagsryttare gästar Svedens gård i Falun

1:47 min

Det kallas årets dressyrevent och det händer här i Dalarna på lördag. Dalarnas två dressyrdrottningar Minna Telde och Charlotte Haid Bondergaard ska tillsammans leda två kurser på Svedens gård i Falun.

Bakom lördagens clinic, som är en sorts kurs, står Falu ryttarsällskap och ponnymamman Therese Hillbom.

Och lördagens huvudpersoner, Minna Telde och Charlotte Haid Bondergaard, är två välmeriterade ryttare som båda har landslagserfarenhet och mästerskapsstarter på meritlistan.

– Jag brukar förklara för de som inte vet vilka de är och vad det betyder, att det är ungefär som att Zlatan kommer till deras fotbollsklubb och lär ut lite tricks, säger Therese Hillbom och fortsätter:

– Temat för den här kursen är hästars olikheter. Så det spelar ingen roll vilken häst man sitter på, alla sitter på olika individer och Minna och Charlotte ska ge oss verktygen så ryttarna känner att de kan optimera sina hästar, säger Therese Hillbom.

Det är två upptagna idrottskvinnor och tanken från början var att bara Minna Telde skulle komma. Men när chansen kom att även få Charlotte Haid Bondergaard till Svedens gård så fanns ingen tvekan.

– Det här är helt fantastiskt, vi hakade på direkt, säger Therese Hillbom.