Jönköpingsförfattare om den naziplundrade konsten: Mörk konstvärld

3:34 min

Konstvärlden dras nu in i härvan kring de så kallade Panamadokumenten.

Under många år har en familj försökt få tillbaka en Amedeo Modigliani-tavla, värd över 200 miljoner kronor som ska ha stulits under andra världskriget.

Konsthandlaren Helly Nahmad vars galleri i New York visade tavlan under flera år hävdar att tavlan inte ägs av hans galleri utan av företaget International Art Center, som han inte har att göra med.

Panamadokumenten visar nu att konsthandlarens familj Nahmad faktiskt äger företaget och att familjen haft ett brevlådeföretag i Panama och dessutom har kopplingar till advokatfirman Mossack Fonseca. Det rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Jönköpingsförfattaren Anders Rydell, som skrivit boken Plundrarna, säger till P4 Jönköping att det är en dold värld som öppnar sig, där konst används som en värdefull valuta och att ägarna ofta inte har något intresse av konsten.

– Konst idag har blivit en av de allra värdefullaste valutorna. Det beror på att man idag kan spåra så mycket transaktioner, men konst är en oreglerad marknad. Den omsätter många, många hundra miljarder per år och hälften av den här marknaden är försäljningar som aldrig dyker upp på offentliga auktioner och likande utan sker i hemlighet, säger Anders Rydell.

Hör intervjun med Anders Rydell i ljudspelaren ovan.