Syjunta ger tillbaka inspirationen att sy

Till Gaaltije, sydsamiskt kulturcentrum, har områdets samer samlats för en sykväll. De pratas sytraditioner och kunskaper delas. 

Solveig Rutfjäll håller på med sydsamiska skoband och får hjälp av de andra deltagarna.

- Jag känner mig ivrig. Nu har jag tid att kunna sitta med det här varje dag, men det kommer ta tid, säger Solveig Rutfjäll.

Sykvällarna arrangeras av Östersunds sameförening. Träffarna har funnits förrut och nu vill sameföreningens ordförande Alice Nilsson förnya dem.

- Syftet är att träffas, umgås och prata. Och de som vill slöjda får man försöka hjälpa så att de kommer igång. Då kan de tycka att det här är roligt och komma igång, berättar Alice Nilsson.

Solveig Rutfjäll gläds nu till att få föra vidare den samiska sytraditionen till nästa generation.

- Det känns viktigt för mig, att ändå kunna förmedla vidare det till mina barn och barnbarn, så som min mamma inte gjorde till mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio