Nya förslag om jaktvapen väcker irritation

1:41 min

EU-kommissionen kritiserade förslag om ett nytt vapendirektiv försvann från agendan i början av året. Men efter terrordåden i Bryssel har förslagen fått nytt liv.

Efter terrordåden i Paris tog EU fram förslag på nya vapendirektiv. Förslag som fick mycket hård kritik. Länge har det varit tyst om förslaget, men efter terrordåden i Bryssel har det fått nytt liv.

– Att det skrotades första gången var inte så konstigt. Då det var dåligt underbyggt. Att det dyker upp igen i en lika dålig form, efter lång tid, är extra pinsamt, säger Ulf Lindroth, jägare och sportskytt från Rosvik, som är insatt i ämnet.

Idag träffas Genval-gruppen, en av arbetsgrupperna på tjänstemannanivån som ligger under ministerrådet, för att diskutera förslagen till nya vapendirektiv.

Bland förslagen finns förbud mot distanshandel med vapen, separata vapenskåp för vapen och ammunition, märkning av magasin, och förbud mot privat distanshandel med vapen.

– Dessutom förbjuds alla vapen med löstagbara magasin. Att man sedan vill förbjuda handladdning är lika otroligt. Den som provat på att själv ladda sina patroner vet hur omständligt det är. Det gör man för att man vill ha något speciellt, inte för att skaffa sig en massa ammunition, säger Ulf Lindroth.

Ett annat förslag är en tidsbegränsning av vapenlicenserna till 10 år.

– Helt onödigt. Begår jag ett brott eller att en läkare anser att jag har en sjukdom som gör mig olämplig att inneha vapen så plockas licenserna.

Men med tanke på det som händer i världen är det inte bar att man skärper kraven och kontrollerna?

– Det finns inga exempel på att jaktvapen är attraktiva i terrorgrupper. Jaktvapen är inte ens attraktiva bland våra egna brottslingar. För terrorgrupper är det lättare att få tag på militära vapen från Östeuropa, som man i princip kan köpa på gatan, säger Ulf Lindroth.