Petter utsattes för övergrepp - får ingen upprättelse

2:47 min

Att råka ut för sexuella övergrepp och dessutom inte få upprättelse har gjort att Petter upplever sitt liv förstört.

– Jag har haft tre självmordsförsök, legat inne på slutenvården tre gånger och är diagnostiserad med komplex posttraumatiskt stressyndrom. Någonting som jag går i behandling för. Det kommer ta flera år innan jag mår bättre. Jag har varje vecka tankar och planer på självmord, säger Petter.

Övergreppen mot honom började när han bara var 8 år gammal, i slutet av 90-talet. Och de pågick i flera år.

Men det var inte förrän många år senare som han till slut orkade berätta för någon. Han öppnade sig för sin ex-flickvän. Då hade det gått 19 år sedan övergreppen ägde rum.

Det var första gången jag någonsin sa det högt inför en annan människa. Det fanns inte på världskartan att jag skulle våga eller orka berätta innan liksom. Vilket är väldigt vanligt i sådana här typer av fall, när man som barn blir utsatt för övergrepp, berättar Petter. 

Till slut tog han mod till sig och anmälde övergreppen som han råkat ut för. Då var det bara knappt tio månader kvar tills fallet skulle preskriberas. Och trots att polisen visste om det, låg utredningen vilande i nästan sex månader, för att sedan läggas ner just på grund av preskriptionstiden.

Petter JO-anmälde både Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten. Beslutet från JO, som kom nu i mars, gav honom delvis rätt: Polisen hade utrett hans fall dåligt och tagit för lång tid på sig.

Men för Petter betyder inte JO:s beslut speciellt mycket. Gärningsmannen kommer aldrig att bli dömd, och Petter kommer därför aldrig att någon upprättelse.

– I mitt fall så är det egentligen inte värt någonting. Det enda som det bekräftar är ju det som jag redan vet, att polisen gjort en usel insats. Mitt liv har varit förstört de senaste tjugoett åren, och den enda upprättelsen jag hade kunnat få hade varit om gärningsmannen hade blivit dömd, vilket han aldrig kommer att kunna bli.

Petter heter egentligen någonting annat.