Varning för svaga isar

1:27 min

Isarna i länet har snabbt försvagats av det milda vädret. Isvägarna ute i skärgården i Luleå är stängda för säsongen och nu uppmanar länsstyrelsen alla som är ute på isarna att ta det försiktigt.

Snön har redan tinat mycket i länet och det kan vara riskabelt att vistas ute på isen.

– Vårvintern har börjat komma, men det varierar ganska mycket i länet. På fjälltopparna har det kommit nederbörd med torrsnö medan i dalgångarna blötsnö och här i kusten har det regnat. Saker händer väldigt fort på vårvintern så det är bra att vara försiktig, säger Josefine Strand vid länsstyrelsen.

Det är speciellt på vissa ställen man ska vara extra försiktig om man vistas ute på isen.

– Främst här i kusten där snön har börjat smälta blir det högre vattenflöden i älvarna. Även havsisen har börjat bli sämre och då speciellt i södra delen av kusten. I fjällen kan man räkna med mycket vatten på sjöar och man kan även stöta på älvar med strömt vatten som Tarraälven i Jokkmokks kommun.

Men förutom riskerna med att vistas på isar i delar av länet så ska man även tänka på var man kör med sin snöskoter så man inte skadar terrängen.

– Där snötäcket inte är tillräckligt tjockt ska man inte köra snöskoter för att undvika att skada unga plantor. Man ska inte heller köra snöskoter på åkermark för det kan leda till brännskador på marken och det skapar stora problem för den som brukar åkermarken, säger Josefine Strand.