STUDIO ETT FREDAG 6 APRIL

Reportern bakom Islands statsministers avgång

Det land där panamadokumenten kanske fått störst konsekvenser är Island. Men det hade knappast hänt utan Johannes Kristjansson,  en av Islands mest profilerade grävande journalister som efter att hans dotter dött av en överdos bara 17 år gammal, satte som mål att avslöja droghandeln i Reykaviks undre värld.


Efter det förlorade han sitt jobb och försvann från rampljuset. Men Johannes Kristjansson kom tillbaka i stor stil när han grävde fram de saker som fick landets statsminister att avgå.

Johannes Kristjansson är också den isländska journalist som gjorde den uppmärksammade intervjun där Islands statsminister lämnade rummet.

– Det var en väldigt dramatisk månad. Det är nog alla journalisters mardröm när din intervjuperson lämnar rummet. Jag tror också att det kommer att slå tillbaka mot mig, att jag kommer att bli utsatt för en förtalskampanj, säger Johannes Kristjansson.

Enligt Johannes Kristjansson är han själv den mest prisbelönta journalisten på Island, men ändå har han svårt att få jobb, säger han.

– Jag tror att jag nog är en ganska obekväm person, som de flesta grävande journalister kanske är, säger Johannes Kristjansson.