Revolutionen som reality-tv

Hilary Mantel om franska revolutionen

3:16 min

Hilary Mantels böcker om Thomas Cromwell och Henrik VIII har hyllats, prisbelönats, sålt som smör och dessutom nått en jättepublik som TV-drama. Nu kommer en ny bok av Mantel på svenska, en roman som länge låg opublicerad och som handlar om franska revolutionen.

Frihet. Kort gott. Frihet. Redan i namnet väljer Hilary Mantel sida. Det finns lite av tonårsrevolt i titeln. Fast på engelska heter boken ”A place of greater safety”. Ironi alltså.

Bägge titlarna signalerar att det handlar om författarens frihet att berätta sin historia just precis som hon vill.

Sedan några år är Hilary Mantel ett världsnamn, men författaren till Frihet var 22 år gammal och skrev om det roligaste hon visste: franska revolutionen. Det finns ofantligt mycket publicerat om dessa år i slutet av slutet av 1700-talet där franska borgare ändrade världens historia för gott. De flesta böckerna skrivs av äldre historiker, ämnet är gigantiskt så det behövs tid för att läsa in sig.

Men med Hilary Mantel är det tvärtom. Hon visste rimligen inte allt om Frankrike 1789 när hon skrev sin bok. Men hon visste vad hon ville berätta. Hon väljer romanens form vilket naturligtvis ger henne större frihet än historiker brukar ha. Men framförallt är hon ett barn av sin egen tid. Den här boken är mycket mer inspirerad av film än av litteratur: här finns Jean-Luc Godards snabba klipp, Truffauts känsla för ungdom, Chabrols bitska betraktelser av borgerlighetens tråkighet. Framförallt finns här montagetekniken som hos Griffith och Eisenstein.

Mantel berättar om några av revolutionens förgrundsfigurer: Danton, Robespierre och birollsinnehavare: journalisten Desmoulins, hertigen av Orléans – men hon berättar om dem innan de tar plats på scen. Hon berättar sarkastiskt om stelheten, som vore franska revolutionen ett studentuppror. Hon hoppar mellan det stora och det lilla, hur en kvinna blir förälskad i fel man, hur statslånen är upplagda, hur sur Marie Antoinette är, hur jobbigt det är att plugga till jurist. Hon korsklipper mellan sängkammaren och samtalen på gatan, som följde hon sina huvudpersoner med osynlig kamera. Ja, hon är inne i huvudet på dem. Hon vet vad de tänker, vad de säger. Det är en revolutions födelse som reality tv. Och ibland som såpopera.

Mantels berättelser om Cromwell är mer dramaturgiskt konventionella. Men i Frihet är hon obehärskat nyfiken, överenergisk, sprallande glad när hon inser att hon är fri att sätta ihop orden som hon vill. Här finns fakta, underbar dikt, irriterande fiktion och härliga dialoger, för Mantel såg nog en och annan Humphrey Bogart-film mellan besöken i arkiven.

Berättelsen slutar när revolutionen inleds – med stormningen av Bastiljen. En något skruvad historieskrivning alltså. Men så var också franska revolutionen så otänkbar att det mesta talar för att den inte inträffat, utan bara är en ung författares dröm.

mikael.timm@sr.se