Malmö

Izabella fick kämpa mot hederskulturen

4:31 min

Izabella Tirbal blev som 13-åring utsatt för dödshot av sin far. Hon blev arg och pratade mycket med sin mamma. Och hon frågade en närpolis om hur man gjorde för att polisanmäla någon.

– Det tog något år sedan fick jag en rättegångstid, och träffade min pappa för första gången på länge, eftersom jag levde med min mamma. Mina föräldrar skiljdes när jag var sex år, säger Izabella.

Hon vann rättegången i både tingsrätt och hovrätt. Pappan dömdes till villkorlig och slapp fängelsestraff. Hon blev då helt avstängd från sin familj.

Hon flyttade till Stockholm, men har nu kommit tillbaka till Skåne. Men det hela började med en enklare incident.

– Jag åkte buss med en klänning som jag visste att min pappa skulle gilla, så jag hade en skjorta över. På samma buss var min farbror som tittade på mig.

– På kvällen ringde min pappa och var ursinnig, säger Izabella Tirbal.Idag läser hon till lärare och har nytta av sina erfarenheter.

– Barn behöver vuxna, och det är bra att ha förståelse för liknande saker. Och föräldrar kanske inte känner sig så trygga i rollen av att utöva det, eller har en partner som vill det, säger Izabella Tirbal.

Hon pratar gärna om saken för att hjälpa andra.

– Det fanns ingen som pratade om saker som detta tidigare, bara om hedersmord. Så jag tänker att det är bra att visa att det går att komma vidare. Känslan av att vara fri är ovärderlig. Jag kan varje dag bestämma vad jag vill göra, säger Izabella Tirbal.