Gravidhjälp för singelkvinnor i hela Sörmland

1:39 min

Sörmländska singelkvinnor som vill bli gravida med sjukvårdens hjälp kommer att kunna söka behandling i Nyköping, och prioriteras lika, oavsett var i Sörmland de bor.

Den 1 april trädde en ny lag i kraft som ger ensamstående kvinnor möjlighet att bli gravida genom insemination eller provrörsbefruktning med donerad sperma.

Kvinnokliniken i Nyköping öppnade sin kö för singelkvinnor redan samma dag som lagen började gälla.

Men kvinnokliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, dit också kvinnokliniken på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm hör, tar än så länge inte emot ensamstående kvinnor, eftersom cheferna där anser att det finns oklarheter kring den nya lagen.

Raili Tommila, överläkare på fertilitetsmottagningen i Eskilstuna, skriver i ett mejl till P4 Sörmland att det ibland är klokt att "skynda långsamt" så att alla frågetecken rätas ut, innan kvinnorna tas emot, något som enligt henne lär ta några månader.

Ett par månaders väntan kan ha stor betydelse för kvinnor som närmar sig 40 år, åldersgränsen för fertilitetsbehandling inom landstinget Sörmland.

Därför har kvinnokliniken i Nyköping bestämt sig för att ta emot kvinnor från hela Sörmland, och ge dem samma prioritet som kvinnorna i det egna upptagningsområdet.

Tidigare var beskedet att patienter i Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa skulle prioriteras.

Överläkaren Anna Ackefors, chef för kvinnokliniken i Nyköping, vill ge alla sörmländska kvinnor samma möjligheter.

– Även kvinnor från nordvästa kan vi ta emot i södra, som söker för det här, så vi har en gemensam policy för hela länet, säger hon.

Har ni kapacitet för det då?

– Ja, än så länge så ser det ut som att vi har kapacitet.

Det var stort tryck på telefonkön i Nyköping under förra veckan, och många kom inte fram överhuvudtaget.

Fram till i fredags hade sex singelkvinnor fått prata med en barnmorska.

Två av kvinnorna tillhörde inte Sörmland – de kom från Enköping respektive Stockholm – och hänvisades tillbaka till sitt landsting.

Fyra kvinnor var från Sörmland och de har fått tid för utredning i maj.

Efter att ha lämnat hormonprover och träffat en läkare och en kurator kan de här kvinnorna få en remiss till insemination eller provrörsbefruktning.

Landstinget står för kostnaderna.

För att få hjälp krävs bland annat att kvinnan är yngre än 40 år, saknar egna barn sedan tidigare, är nikotinfri och inte kraftigt överviktig, eftersom övervikt kan försämra möjligheten att bli gravid.