STUDIO ETT FREDAG 6 APRIL

Busch Thor om det vikande väljarstödet

I dag höll Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tal på partiets kommundagar i Västerås. När hon tog över som partiledare hoppades många att den erkänt mediala och retoriskt skickliga 29-åringen skulle få partiets väljarstöd att växa. Men istället har hennes tid som partiledare varit den opinionsmässigt sämsta sedan 1980-talet.

- Kristdemokraterna vill kämpa mot det svikande väljarstödet genom att ge sig in i nya politikområden, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

– Det tar tid att bygga upp förtroende hos väljarna. Jag vill att partiet blir ideologiskt stringent och samtidigt ger sig in på flera politiska områden, där väljarna inte hört oss tidigare, säger Ebba Busch Thor.

Hon tror inte att trogna KD-väljare blir avskräckta av en sådan breddning.

– Vi är ett parti som drivs av värderingar, det går inte för oss att bara driva en enda politisk fråga, säger hon.

Om KD kommer att lyckas med denna breda strategi är svårt att bedöma, säger Sveriges Radios inrikeskommentator Tomas Ramberg.

– Efter valnederlaget 2010 kom man fram till att det inte gick att nå alla väljare och att man istället ville attrahera mer konservativa moderatväljare. Det lyckades de inte med 2014, dessa väljare gick istället till Sverigedemokraterna. Ebba Bush Thor upprepar ofta att det tar tid att bygga förtroende. Problemet är bara att hon hittills inte lyckats med det, säger Tomas Ramberg.