Hon vill få bort fördomar mot romer

1:06 min

I dag uppmärksammas romernas situation världen över, något som är viktigt eftersom många romer fortfarande drar sig för att berätta om sitt ursprung. Det menar Renata Fejzulovic från föreningen Unga romer i Oskarshamn.

Renata Fejzulovic säger att hon märkt av fördomarna som finns mot romer. Hon skulle själv inte säga att hon är rom exempelvis i en arbetsintervju.

– De får lära känna mig som person innan jag säger att jag är rom.

På grund av detta är det också svårt att säga hur många romer som finns i Kalmar län. För även om många nu har associationer till tiggande EU-migranter, så är romerna en mångfacetterad grupp, menar Renata Fejzulovic, och många undviker att överhuvudtaget identifiera sig öppet som rom.

Upplevelserna har fått henne att engagera sig i Unga romer i Oskarshamn, för att få till en förändring. Och hon ser hoppfullt på utvecklingen just nu.

– Det har uppstått fler organisationer, fler som engagerar sig i romska frågor både i Sverige och Europa. Man höjer rösten och bidrar med kunskap, det är enda sättet man kan bryta fördomarna.

Som P4 Kalmar rapporterat finns det inget officiellt firande i länet av romernas nationaldag i år. Enligt Renata Fejzulovic har hennes förening helt enkelt haft för mycket annan verksamhet för att hinna med att arrangera något nationaldagsfirande.

Men själv tänker hon inte missa chansen. Den romska flaggan ska hissas och släkten kommer på besök.

– Det här firar man givetvis med sällskap, mat och dans, säger Renata Fejzulovic och ler.