Intervju med den amerikanska sångerskan Lizz Wright

6:49 min

I Jazzradion i P2 på söndag hör du Lizz Wright i en inspelning från Stockholms Jazzfestival 2015.

Till konserten i Stockholm hade hon med sig nytt material från skivan "Freedom and surrender". För Jazzradion berättar hon om den och hur den handlar om hur vi - direkt översatt - "rör oss genom kärlek" och om hur vi blir de vi blir. Sedan frågar Berit Nygren om hennes sånger den här gången skulle kunna beskrivas som klädd i "soulful americana".

- Kan jag beskriva musiken på det sättet? undrar Berit och Lizz svarar:

- Javisst, jag växte upp på landsbygden i mellersta Georgia och har haft en längtan att återvända till det jordnära livet.

Det handlar för Wright att till exempel lära sig att odla och laga maten från ax till limpa. Berit undrar också huruvida hon "väljer" olika "musikkostymer" beroende på "(sinnes-)stämning/mood". Nej, svarar hon. Hennes musik är en följd av musikaliska influenser under uppväxten i den lantliga miljön. Americana, country, blues är djupt sammantvinnat med hennes liv säger hon:

- De är inga kostymer. Mitt liv i sig självt är en komplex komposition, ett helt kärl fyllt med amerikansk kultur, en plats där alla dessa delar har mötts, säger hon och prisar lärare och andra som har influerat henne, säger hon bland annat.

Från Jazzradion i P2 20160410