Ord mot ord i målarkonflikt i Örebro

0:31 min

Målareförbundet menar att arbetsgivare i Örebro trappar upp konflikten genom att låta icke fackliga medlemmar fortsätta att arbeta.Det var i morse som målarnas strejk trädde i kraft. Och i direktsändning här i P4 Örebro upptäcktes det som facket hävdar är strejkbryteri.

Forsbergs Måleri, det enda företag i Örebro som är uttaget i strejk, lät icke fackanslutna medlemmar jobba.

– Vi ser det som en upptrappning av konflikten. Det här kommer inte att passera obemärkt förbi, vi kommer att behöva vidta åtgärder emot det, säger Johan Redén, målareförbundets konfliktansvarige på avdelning 6.

Facket menar att arbetsgivaren på Forsbergs Måleri i Örebro sysslar med strejkbryteri.

Men Thomas Lövkvist vd på Forsbergs Måleri, anser inte att företaget bryter mot några regler, och han tar de fackliga hoten om att vidta åtgärder, med lugn och ro.

– Ja, det får de gärna göra för vi har rätten på vår sida. Vi får jobba. De som inte är medlemmar får jobba.

Johan Redén, konfliktansvarig på Målareförbundet avd 6 igen:

– Det är anmärkningsvärt, för det är ju strejkbryteri som vi kan se det.  

Polisanmäler strejkvakter

Forsbergs Måleris vd Thomas Lövqvist har också under dagen polisanmält två strejkvakter. Strejkvakterna ska enligt honom ha försökt att stoppa två anställda som inte var anslutna till facket att utföra sitt jobb.

– Strejkvakterna var otrevliga och knuffat på målarna och hindrat de från att gå in i lokalen. Det är inte nått jag accepterar, då har det gått för långt.

Enligt Johan Redén som är konfliktansvarig på Måleriförbundet är det här taget helt ur luften.

Han säger att han pratat med Strejkvakterna och de dementerar att de skulle ha varit hotfulla och knuffat på de oorganiserade målarna.