Putin: Panamadokumenten en informationskampanj mot Ryssland

"Kompromat planterat av utländska säkerhetstjänster för att destabilisera Ryssland inför parlamentsvalet i september."

Så har den ryske presidentens presstalesman Dmitrij Peskov redan i förväg kritiserat avslöjandena i Panamadokumenten, det globala avslöjandet från ett nätverk av journalister, med blevlådeföretag i offshoreparadis och finansiella transaktioner där länders makthavare varit inblandade.

På torsdagen kommenterade president Vladimir Putin Panamadokumenten vid ett media forum i St Petersburg. Han hävdade i linje med sin presstalesman att detta är del i en informationskampanj mot Ryssland, ledd av USA. När det gäller de två miljarder dollar, som cellisten Sergej Roldugin äger i offshorebolag, kommenterade Putin att han inte har gjort något fel.

– Jag är stolt över Roldugin, som satsat så mycket av sina egna pengar för att främja kulturprojekt i Ryssland, sa presidenten.

Peskovs bombastiska kommentarer blir extra pikanta när han själv visar sig förekomma bland de ryska namn, nära maktens kärna, som hittats via läckan från Panama.

Förutom Peskov finns åtta ryska dumapolitiker, ett antal guvernörer och den särdeles fascinerande gudfadern och cellisten Sergej Roldugin.

Roldugin är en mycket nära vän till president Putin sedan 70-talet. Han förekommer själv i biografier över Putin, där han kallar deras vänskap för brödraskap. Roldugin är gudfader till Putins äldsta dotter Maria och introducerade Vladimir Putin för dåvarande frun Ljudmilla.

Men Roldugin har också en intressant affärsmannasida där han slussat miljarder via brevlådeföretag i Panama och Brittiska Jungfruöarna.

För en vecka sedan framträdde Roldugin med sin cello vid en bejublad konsert i Moskva, en reporter försökte ställa en fråga, men avvisades bryskt. En stor del av avslöjandena kring cellisten har tre journalister på den oberoende tidningen Novaja Gazeta bidragit med.

Tre journalister från tidningen har ingått i den globala undersökningen. De har bland annat kartlagt hur Dmitrij Peskov är inblandad i penningtvätten och utförseln av ryska pengar till skatteparadis. Den springande punkten här är när Peskov gifte sig med sin senaste fru Tatjana Navka.

Offshorebolaget Carina registrerades i den professionella konståkaren Navkas namn i januari 2014, officiellt var paret inte gifta då, men fick en dotter tillsammans i augusti samma år. Deras uppmärksammade bröllop hölls i augusti 2015, men en dotter till Peskov från ett tidigare äktenskap sa i en intervju med oberoende tv kanalen Dozd att paret i själva verket redan hade gift sig.

Det är olagligt för en rysk tjänsteman, som Peskov att "vara ingift i " offshorebolag. I en intervju med Novaja Gazeta förnekade Navka all kännedom om Carina eller andra utländska tillgångar.

En annan dumaledamot och medlem av maktpartiet Enade Ryssland, som haft stora tillgångar i offshorebolag är Alexander Babakov. Mellan april 2007 och september 2012 ägde Babakov 100 procent av AED International registrerat i brittiska Jungfruöarna, men andelarna överfördes sen till Babakovs då 23 åriga dotter Olga.

Det innebar att dumaledamoten, som precis som andra ryska tjänstemän, kunde deklarera en mycket blygsam inkomst och ingen förmögenhet samtidigt som dottern Olga via fastighetsbolag ägde en 100 kvadratmeter stor lägenhet i Londons bästa kvarter i Knightsbridge, en lägenhet i Paris och en lyxherrgård nära Versailles.

Samtidigt syntes Babakov vara en av de fattigaste männen i duman, det ryska parlamentet, med bara en blygsam inkomst på drygt fyra miljoner rubel 2014. I intervjuer med Novaja Gazeta har Babakov sagt att företaget AED visserligen var registrerat i hans namn, men han tog ingen aktiv del i bolaget.

Att slussa pengarna till söner, döttrar eller andra närstående familjemedlemmar verkar ha varit ett sätt för den ryska eliten. I Panamapappren syns det mönster, som redan avslöjats i flera ryska oberoende medier de senaste åren.

Hyckleriet når samtidigt nya höjder när de män, som allra hårdast attackerat väst, samtidigt låter sina egna barn och barnbarn både bli medborgare i EU länder och gå i skola där. Så är till exempel fallet med förre järnvägsministern Vladimir Jakunin, vars son Andrej blivit brittisk medborgare, äger en flott lägenhet i London och har sin son i dyr brittisk skola.

Eller ta ex vice premiärministern Michail Lesin, skaparen av Russia Today, nu RT och Gazprom Media, med hård antiamerikansk retorik. Han hittades nyligen ihjälslagen i Washington och avslöjades äga fastigheter i Beverly Hills. Mystiken kring mordet är fortfarande tät.

Ett ytterligare exempel är ministern för ekonomisk utveckling Alexej Uljukajev. Det handlar om Ronnieville Ltd registrerat i brittiska Jungfruöarna, som ägare registrerades då 21 årige sonen Dmitrij, men sedan på en 23 årig kvinna, som antas vara ministerns hustru Julia Chruapina. Hon har sitt ursprung på Krim och ministern äger där fem fastigheter och två hus registrerade i Julias namn.

Uljukajev satt tidigare i ryska centralbanken och har varit vice finansminister.

Bank Rossija förekommer också i avslöjandena, den banken ägdes tidigare i av kommunistpartiet och var registrerad i St Petersburg när staden hette Leningrad och den nuvarande ryske presidenten Vladimir Putin var borgmästarens nämaste man. Han var med och skrev under handlingarna som överförde banken på privata ägare. Den man som brukar kallas Putins egen bankir, vännen, Jurij Kovaltjuk dök upp vid den tiden och har sedan dess då och då pekats ut som den som underlättat penningströmmarna från ryska allmänna medel till offshorekonton.

En hel del av hanterandet av de ryska pengarna är som en blåkopia av det så kallade Magnitskijfallet, där ryska tjänstemän tömde konton och förde pengar via Cypern till offshorebolag. Allt avslöjades av advokaten Sergej Magnitskij på uppdrag av Bill Browder, som under 2000 talet ägde den största investmentfonden i Ryssland Herimitage. Fonden tömdes och Browder slängdes ut från Ryssland, fortfarande i dag pågår ryska rättsprocesser mot hans i fängelse mystiskt döde advokat Sergej Magnitskij. USA har infört sanktioner mot de utpekade ryska tjänstemännen på den så kallade Magnitskijlistan.

Affärerna där lån tas som inte finns, affärer med miljardbelopp, som plötsligt blir noll och luft, har underlättats av RCB Russian Commercial Bank på Cypern, en filial till den statligt ägda ryska banken VTB..

Den ryske presidenten Vladimir Putins namn finns inte i några av dokumenten, som nu avslöjats, men flera av dem som avslöjas tillhör Putins närmaste vänner eller arbetar nära presidenten. Den amerikanska författaren Karen Dawisha, som i sin bok Putins kleptokrati har flera parallella avslöjanden om hur makt och pengar fördelats i den ryska makteliten, kommenterar de nya avslöjandena så här: I Ryssland kan ingenting ske utan Vladimir Putins ja eller nej, bakom alla stora affärer finns alltid landets ledare.

Dawishas bok visar just hur den politiska makten i Ryssland är knuten till landets stora tillgångar. En undersökning gjord av Credit Suisse för två år sedan visade att 85 procent av de ryska tillgångarna kontrolleras av en tiondel av de ryska medborgarna och att trenden att allt färre äger mer och en ökad fattigdom för majoriteten har blivit allt tydligare i Ryssland.