Skåne

Fler poliser vill ha skyddad identitet

4:35 min

Enligt facket i Skåne har det blivit allt vanligare med poliser som vill ha skyddad identitet. Detta gäller framförallt poliser som arbetar i yttre tjänst, då de ofta filmas av allmänheten under ingripande.

Filmer som sedan publiceras på nätet och får snabbt många tittare.

Johan Mårtensson, har arbetat som polis i yttre tjänst i tio år och han menar att den egna organisationen behöver ge mer stöd till den enskilda polismannen.

– Det är en vit fläck när det gäller utbildning, där skulle vi kunna informera poliser i yttre tjänst på ett bättre sätt när det kommer till hur lagstiftningen ser ut, vad jag som polis kan göra när jag blir filmad och vilka rättigheter jag har, säger Johan Mårtensson.

Fredrik Brokopp är facklig företrädare och huvudskyddsombud i Polisförbundet i Skåne. Enligt honom har allt fler poliser begärt skyddad identitet. Framförallt i speciella arbetsgrupper inom polisen där man gör detta i förbyggande syfte.

– Det behöver inte bara vara rörlig bild, utan det gäller framförallt publicering på internet. Det kan vara att ens namn, personuppgifter och namn på anhöriga publiceras i olika forum.

Hur märkbar är den här ökningen?

– Jag har inga exakta siffror på det, men det är något som har ökat i takt med att fler har tillgång till internet och mobiltelefoner med kameror. Allting är ett ju bara klick bort idag, säger Fredrik Brokopp.

Poliser som vill ha skyddad identitet är bland annat grupper som arbetar nära aktivt kriminella, drog- ungdomsgrupper och poliser som arbetar i mer kriminellt belastade områden.

Polisen Johan Mårtensson har skyddad identitet och har märkt att fler av hans kollegor väljer samma väg.

– Det är väldigt lätt att söka upp personer. Har jag ett udda namn är det lätt att googla mig, hitta vart jag bor och hur min familjesituation ser ut. Detta är snarare en konsekvens av en mer digitaliserad värld som gör att många väljer att ha skyddad identitet, säger Johan Mårtensson.

På flera håll i Sverige har frågan om polisen själva ska bära kameror aktualiserats. Enligt Fredrik Brokopp finns det ett polisiärt intresse att ha allt filmat och säger att det pågår en diskussion om den lagliga aspekten.

– Det finns en hel del att hantera när det kommer till den juridiska delen. Hur ska filmerna sparas och på vilket sätt ska de filmer som inte används lagras, säger Fredrik Brokopp, facklig representant i Skåne.