Allt fler vill flytta från Stockholm

1:46 min

Allt fler som bor i Stockholms län väljer att flytta här ifrån. Bilden av att Stockholmsregionen tömmer övriga Sverige på människor stämmer alltså inte.

Om utvecklingen håller i sig i några år kommer inflyttningen till Stockholm från andra delar av landet vara lika stor som utflyttningen.

Kjell Haglund, länsstyrelsens chefsanalytiker säger att det har varit en pågående trend de senaste två-tre åren
–Nu ligger väl skillnaden på 2 500 lite drygt. Fortsätter det här med samma takt så når vi väl ett nollvärde om tre-fyra år. Det här kan väl också ta kål på myten att Stockholm dränerar resten av Sverige på befolkning - för det är ju inte riktigt sant.

Drygt 41 000 personer flyttade hit från övriga Sverige och närmare 39 000 lämnade länet och skillnaden är för närvarande drygt 2 500 personer när det gäller flytt inom landet. Fortfarande ökar dock länet med runt 33 000 personer. Knappt hälften kommer från födselöverskott och drygt hälften är inflyttning från andra länder.
– Det är dels födselöverskottet, det föds fortfarande väldigt mycket barn i länet och har gjort så i många år och sen har vi ett relativt stort inflyttningsöverskott från utlandet.

När det gäller de flyktingar som kommit det senaste året så syns de ännu inte i statistiken. Den stora strömmen som började efter sommaren i fjol, syns ännu inte över huvudtaget i befolkningsstatistiken säger Kjell Haglund. Det kommer först under året eller nästa år.

I länet bor för närvarande drygt 2 230 000 personer.