BORÅS

Satsar på undervisningsfilmer på egna språket

1:30 min

Undervisningsfilmer på det egna språket för nyanlända elever har fungerat så bra i Borås att kommunen nu utvecklar satsningen.

– Nu ska vi gå ut på bred front och erbjuda det här till alla skolor i Borås Stad, inklusive friskolor, komvux, gymnasium och mellanstadium, säger Stefan Eriksson, rektor på Centrum för flerspråkigt lärande.

Användningen av filmerna är en del av ett forskningsprojekt med tretton kommuner och tanken är att satsningen ska komma igång inom de närmsta veckorna.

Filmerna finns tillgängliga på flera språk, uppdelade efter ämne och kapitel och tanken är att de ska innehålla samma delar som läroböckerna på svenska.

– En finess är att man både kan få det på svenska och sedan textat på ett annat språk, eller dubbat på språket. Ytterligare en finess är att man kan köra det lite långsammare, det är väldigt viktigt när man lär sig ett nytt språk, säger Stefan Eriksson.

För att man ska kunna se på filmerna kräver det att man har en dator eller mobiltelefon.

Kan det bli så att vissa missar det här för att de inte har en mobiltelefon till exempel?

– Alla nyanlända som kommer till Borås Stad och går via oss får låna en läroplatta under en viss tid. Sedan är det många skolor som också erbjuder digitala läromedel.