Nätpolisen: Skicka inte lättklädda bilder

1:19 min

Polisen Andreas Grimfors som jobbar mot övergrepp på nätet berättar att han varje vecka möter unga tjejer som frivilligt publicerat lättklädda bilder, men sedan drabbas av rädsla, hot och ångest.

– Det allmänna rådet som jag brukar ge till barn och unga är att man inte ska publicera avklädda bilder, med risk för att de ska spridas och att man tappar kontrollen över de här bilderna, säger Andreas Grimfors som är polis och jobbar med frågor som övergrepp på nätet – och föreläser om det här i skolor.

– Jag sitter i samtal med flickor som frivilligt har publicerat lättklädda bilder – kanske har de skickat avklädda bilder till sin pojkvän.

Andreas Grimfors beskriver hur tjejerna ofta har en ångest som är svår för dem att sätta ord på. Det kan handla om att pojkvännen senare börjar hota med att publicera bilderna på sociala medier.

– Många barn är väldigt kloka och har strategier för att undvika människor som de inte vill komma i kontakt med. Vi vuxna bör hela tiden finnas där och prata med våra barn och ungdomar. Det ligger ett stort ansvar på föräldrarna att engagera sig i vad barnen gör när de är ute på nätet.