#steinfjellx2

Steinfjell & Steinfjell intar tre länder

Sameradion & SVT Sápmis talkshow på sydsamiska Steinfjell & Steinfjell sänds från och med dagens program över tre länder, Sverige, Finland och Norge.

Lyssna på Steinfjell & Steinfjell idag kl. 15:00

Systrarna Steinfjell erövrar nya marker med sin talkshow Steinfjell & Steinfjell, den första talkshowen i sitt slag på samiska.

Premiären sändes live från Funäsdalen under den sydsamiska festivalen Lopme Naestie för tre veckor sedan. Nu när det tredje programmet går ut i etern så är det för första gången över tre länder, Sverige, Finland och Norge.

Både YLE Sápmi och NRK Sápmi sänder Steinfjell & Steinfjell i helhet i sina kanaler.

 – Det känns förbaskat kul och pirrigt. Samtidigt som det är lite absurt. Förut hörde man knappt sydsamiska på radio och jämt på tider man glömde bort, och nu när vi sänder för tredje gången så får hela Sapmi höra det. Även om inte alla kommer att förstå, säger Inga-Márja Steinfjell.

I programmet behandlas aktuella händelser i Sápmi eller som berör samer. Inga-Márja Steinfjell berättar att det finns många frågor som behöver lyftas upp och diskuteras i Sápmi, både med humor och allvar, och i en talkshow som den här så är man mycket mer fri att lyfta ämnen som inte alltid fungerar i nyhetsjournalistiken.

Och för det sydsamiska språket är programmet ett lyft.

 – Det betyder mycket, vi mötte en äldre dam som sa att; ni kan inte begripa vad ni gör för skillnad för ert språk, det ni gör är så stort. Vi blev väldigt generade, men glada. Det känns konstigt att vårt prat när vi sitter och har kul gör skillnad. Sen upptäcker andra samer att det faktiskt inte är så svårt att förstå oss, säger Inga-Márja.

En känd TV-talkshow sänds sedan länge över två länder, Norge och Sverige – hur känns det att vara större än Skavlan?

 – Fantastisk kul! Samtidigt ska vi vara glada att det inte finns någon kamera i studion, för både jag och Máret har gummiansikten och gestikulerar rätt vilt under sändning. Teknikern har fullt sjå med att tyda om vi ger tecken att köra igång låtarna eller bara pratar…

Steinfjell & Steinfjell sänds fredagar 15:00 – 16:00. Lyssna och diskutera programmet på våra sociala medier under hashtaggen: #steinfjellx2 

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio