Premiär för romska flaggan i Blekinge

1:40 min

För första gången vajar den romska flaggan på ett stadshus i Blekinge. Idag firas den internationella dagen för romer runt om i världen och inte minst utanför Ronnebys stadshus.

Den blå färgen representerar himlen och det andliga, den gröna färgen jorden och det röda hjulet den eviga vandringen för romerna. Idag syns den mellan två svenska flaggor utanför Ronnebys stadshus.

– Det är ett historiskt moment för oss. Jag tycker det är väldigt bra. Vi får bevittna det här för första gången i Blekinge, säger Edvin Rahmanoviz, ordförande i Romers och resandes förening i Blekinge.

Ett erkännande
De övriga kommunernas flaggstångar i Blekinge står idag oförändrade. Edvin Rahmanoviz hoppas att resten av länet kommer följa Ronnebys exempel. Ett erkännande av nationella minoriteter är viktigt menar han.

Romers och resandes förening i Blekinge startades för ett år sedan. Tanken var att skapa en dialog med myndigheter och majoritetssamhället. Deras agenda var bland annat att få ta del av kommunens hemsida på romani chib och att en få modersmålslärare till Ronneby.

Första gången
Idag, ett år senare, vajar flaggan på Ronnebys stadshus. Första gången på ett stadshus i Blekinge. Ronneby har inte hittat en modersmålslärare ännu och hemsidan är fortfarande inte översatt. Men att flaggan hissas är ett stort steg, menar Edvin Rahmanoviz.

Ungefär 30 personer samlades för att bevittna händelsen och applåder och jubel ekade över stadshuset när flaggan nådde toppen.

– Vi vill visa samhället att vi romer är en del av samhället, vi kan vara en positiv tillgång inom samhället och jag tror vi har börjat lyckas, säger Edvin Rahmanoviz.

Stötta och supporta
På plats var också Nils Ingmar Thorell (L) kommunfullmäktiges ordförande, som har varit med och arrangerat flagghissningen. Han tycker det är viktigt att Ronnebys romer som erkänd majoritet får möjlighet att fira sina dagar.

– Det är viktigt civila krafter som vi kan stötta och supporta. Det tycker jag är jättebra med den här föreningen, säger Nils Ingmar Thorell.