Af Petersens: ”Förnuftet har segrat”

I Bahrain sa Fia-presidenten Jean Todt att man kunde inte ta hänsyn till vad fansen tycker. Teamcheferna däremot har flera gånger sagt tvärtom. Att man måste lyssna på vad de säger och skriver på internet.

Det nya kvalet fick massor av sur kritik. Inte bara från cheferna utan också från förarna. Sebastian Vettel kallade det för en jävla dum idé. I Australien beslöt cheferna att ändra det till Bahrain. Men då hade man inte räknat med Todt och Ecclestone. De kände sig förolämpade för att man inte pratat med dem. Samma galna system i Bahrain. Nytt möte, som tog 1,5 timme, i Bahrain där man bara bestämde att träffas några dagar senare.

För en gångs skull var alla teamen eniga och förnuftet har segrat och Formel 1 går tillbaka till det gamla systemet i nästa lopp som körs i Shanghai.

Skulle också vilja säga att det framförallt är en seger för alla Formel 1-fans. I alla sociala media på internet var 75-80% negativa. Och resultatet ett bittert nederlag för monsieur Todt och mr Ecclestone. Fransmannen kämpade för att behålla det. Eccelstone hade ännu mer konstiga förslag. Den snabbaste skulle starta sist eller att den som vann förra loppet skulle få ett tidstillägg eller extra vikt.

– De tycks glömma att vi ville ha en startuppställning som var annorlunda för att vi skulle få mer spännande lopp, säger Ecclestone.

– Vi körde fast i diskussionerna med teamen och så länge vi alla inte är eniga hittar vi ingen lösning. Så enkelt är det.

Min vän Delia har egentligen en ganska enkel lösning som skulle göra både kvalet och loppen spännande. Men förarna skulle hata det.

I första kvalet en kamp mellan teamkamrater. Den snabbaste går vidare och den långsammaste blir utslagen. Ta till exempel Mercedes. En startar från pole position och den andre från 11:e rutan. Tror det skulle bli en skoj lopp med en Mercedes, en Ferrari och ett par till som skall försöka köra upp sig genom fältet.

Nu är maktkampen mellan de två mäktiga herrarna och teamen slut. Åtminstone för den här gången. Men tro mig. Fortsättningen följer. Duon vill driva igenom förändringar för säsongen 2017 men kanske har man lärt sig en läxa att fansen och vad de tycker måste man ta hänsyn till.

Så från Kina blir de sex långsammaste förarna utslagna i första kvalet. De får fullfölja sitt varv och blir alltså inte utslagna efter 90 sekunder oavsett var de befinner sig på banan. I andra kvalet likadant och i det tredje är det de 12 snabbaste som kör om pole position.