Flyktingströmmen minskar i Tyskland

1:50 min

I Tyskland har antalet människor som söker skydd minskat dramatiskt sedan början av året. I snitt kommer nu 200 personer per dag jämfört med flera tusen dagligen under slutet av förra året.

Det meddelade inrikesministern idag. Han tillbakavisar också uppgifter om att 100 000-tals människor uppehåller sig i Tyskland utan att låta registrera sig.

Under årets första kvartal har 170 000 människor sökt sig till Tyskland, en rejäl nedgång jämfört med kvartalet innan, då det rörde sig om 500 000.

– Det här är resultatet av nationella åtgärder, sa inrikesminister Thomas de Maizière vid dagens presentation. Han nämnde inte ett ord om det som i praktiken har strypt flyktingströmmen, att länderna utmed den så kallade Balkanrutten successivt stängt sina gränser. Åtgärder som har fått hård kritik från regeringen i Berlin för att det saboterar EU-samarbetet.

Uppgifterna om att hundratusentals oregistrerade personer skulle driva omkring här har de Maiziere bestämt avvisat.

– Det är absurt att påstå att uppåt en halvmiljon människor skulle uppehålla sig här utan att ge sig till känna eller behöva pengar, kommenterade inrikesministern tyska tidningsuppgifter tidigare i veckan.

I Sverige har även bland andra migrationsminister Morgan Johansson talat om hundratusentals människor som skulle kunna resa vidare till Sverige.

Enligt chefen för den tyska migrationsmyndigheten är det en administrativ fråga som är på väg att lösas. I och med den stora tillströmningen av människor, över en miljon förra året, har registreringen släpat efter. Men med personalförstärkningar håller man nu på att komma i kapp.

I det decentraliserade Tyskland har det också varit svårt att få en överblick. Nu håller man på att sammanställa alla uppgifter från de olika myndigheterna i varje delstat. Senast i höst kommer alla som har kommit in i Tyskland också att vara registrerade här, sa chefen för migrationsmyndigheten.