Stora depåbygget i Hässleholm dröjer

1:05 min

Det har gått ett år sedan kommunfullmäktige i Hässleholm beslutade att en underhållsdepå för Öresundståg ska byggas i staden men ännu har spaden inte satts i marken.

Underhållsdepån beräknas skapa hundra nya jobb när den står klar och Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) är glad att Hässleholm lyckades få anbudet före huvudkonkurrenten Malmö.

– Jag tycker att det är en jätterolig och jätteviktig satsning. Det här är en förstärkning av Hässleholm som knutpunkt vad det gäller tåg, säger hon.

Stort projekt

Trots att en underhållsdepå i Hässleholm välkomnas av kommunstyrelsen så tar det tid att komma igång med bygget. Just nu tar Region Skåne fram en plan för hur området i Kärråkra ska disponeras, hur anläggningen ska se ut och hur tågspåren ska dras dit. Sedan ska en upphandling av entreprenörer ske och först nästa vår kan spaden sättas i marken. Projektchefen Håkan Falkboo ska se till att det blir en depå som kan serva tågen dag som natt.

– Det är en verkstad där man underhåller tågen. Framförallt är det städning, fekalietömning och vattenpåfyllnad och sådant, säger han.

Ser fördelar

Den nuvarande depån ligger i Danmark och har fått kritik för att för att inte hålla måttet i sin service. Håkan Falkboo menar att Hässleholm ligger bättre till.

– Det är en klar fördel för resenärerna för det ligger mitt i systemet för Öresundstågen och förenklar en hel del med olika tomgångskörningar och sådant, säger han.

I nuläget beräknas anläggningen bli klar under 2019.