Laholms kommun grävde ner unik delfin

1:04 min

Den strimmiga delfinen är nergrävd. Detta trots att Naturhistoriska riksmuseet ville undersöka den närmare.

Det är Laholms kommun som har grävt ner den strimmiga delfinen som hittades på Mellbystrand i lördags. Därmed går det inte att få reda på varför delfinen dött.

– Det är inte alltid vi kan frakta ilandflutna djur till oss för analys, men den här gången hade vi fått fram lite pengar så vi kunde göra en miljögiftsanalys. Vi hade gärna velat få in det här djuret, säger Peter Nilsson, förste assistent på zoologiavdelningen på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Delfiner rör sig normalt inte i våra svenska vatten, och just strimmiga delfiner har det inte rapporterats om längs den svenska kusten sedan 1998.

Men nu har det kommit fyra rapporter på bara några månader.

I februari hittades två strandade strimmiga delfiner på Onsala. De fick hjälp att återvända ut, men var i så dåligt skick att de dog. Dessa ska analyseras av Naturhistoriska i Stockholm.

En månad senare hittades en död och illa skadad delfin i Kattvik mellan Båstad och Hovs Hallar. Den har ännu inte artbestämts, men förmodligen är det en strimmig delfin.

Delfinen räknas till de djur som omfattas av statens vilt, alltså ett antal utvalda och sällsynta däggdjur och fågelarter som inte får behållas av den som hittar dem.

Istället ska fynd rapporteras och lämnas till polisen som skickar dem vidare till Naturhistoriska riksmuseet.

– Det var lite snöpligt att Laholms kommun grävde ner delfinen på Mellbystrand. De borde ha tagit kontakt med riksmuseet, säger Svante Lysén, konservator på Naturhistoriska museet i Göteborg och också engagerad i frågan om delfinerna.

Charlotte Charlotte Fajerson som är stadsträdgårdsmästare i Laholms kommun säger att de trodde att den döda delfinen var en tumlare och att de därför grävde ner den.

– Vi tänkte att det var ett dött djur som skulle tas omhand och det var det vi gjorde.