40 tandläkare får praktik i Folktandvården

1:17 min

Arbetsförmedlingen och Folktandvården samarbetar för att fler tandläkare ska få svensk legitimation i Västra Götalandsregionen.

Vi har under dagen rapporterat om hur svårt det är för tandläkare som utbildats utanför Europa att få en svensk legitimation. Men just nu pågår ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Folktandvården som ska kunna råda bot på detta, menar Anneli Bernhardsson, HR-Chef för Folktandvården i Västra Götalandsregionen.

- Samarbetet med arbetsförmedlingen går ut på att de får göra praktik och vi hoppas på att det leder till att de kan få sin legitimation och att vi kan rekrytera dem framöver.

I Västra Götaland finns 300 utbildade tandläkare från ett land utanför EU som inte har en svensk legitimation. Det är alltså de här personerna som man nu vill ska få lära sig språket och samtidigt få känna den svenska tandvården genom praktik.

- Men kanske främst i de områden där vi har rekryteringsproblem.

Inledningsvis kommer praktikplatserna vara i Skaraborg, Dalsland och Norra Bohuslän, men även stor Göteborg. Om ett par tre veckor så kommer de första tio tandläkarna börja sin praktik, och till hösten räknar Anneli Bernhardsson att uppemot 40 tandläkare tar del av denna möjlighet.

- Det bör stärka möjligheterna att klara kunskapsprovet, men det tar längre tid.