Allt fler får sin identitet kapad

1:19 min

De senaste åren har antalet bedrägerispärrar ökat rejält hos kreditupplysningsföretaget UC, särskilt i Gävleborg. En bedrägerispärr gör det svårare för bedragare att skaffa kreditkort och lån i ditt namn.

I Gävleborg ökade spärrarna med 33 procent 2015 jämfört med året före – det är den största ökningen i landet.

– Spärren innebär att varken du själv eller någon annan kan ta en kreditupplysning på dig. Så om du sedan vill ta ett lån eller skaffa ett kreditkort behöver du kontakta oss för att häva spärren, säger Siri Bengtsson, affärsområdeschef för UC:s privattjänster.

Att allt fler personer väljer att spärra sitt personnummer beror oftast på att man misstänker att någon har tagit över ens identitet. Den här så kallade ID-kapningen är vanligast när vi handlar på nätet.

– E-handeln ökar kraftigt och den typ av finansiella tjänster som man kan göra på nätet ökar också. I den takten ser även ID-kapningarna ut att öka, säger Siri Bengtsson.

När avierna och lånehandlingarna kommer med posten plockar man helt enkelt upp dem.

Förra året anmäldes 85 000 ID-kapningar i landet hos Polisen, och i Gävleborg registrerades 138 bedrägerispärrar hos UC. Det kan jämföras med 58 stycken två år tidigare. Siri Bengtssons råd till den som vill skydda sin identitet är bland annat att låsa brevlådan.

– Ett av de vanligaste sätten är att någon håller koll på den fysiska brevlådan. När avierna och lånehandlingarna kommer med posten plockar man helt enkelt upp dem och agerar som om man vore du, och det är ju oerhört obehagligt, säger hon.