Kraftig ökning av bildelsstölder

2:15 min

Stölder av bildelar har ökat kraftigt i år, visar statistik från Larmtjänst. Det handlar om mer än en fördubbling i år. Vanligast är att ägare till BMW drabbas.

Så här säger Maria, som haft inbrott i sin BMW två gånger i år:

– Det var andra gången, och dom har gått in genom dörren och slog ut larmet, men fick inte fått med sig något, eftersom vi har rattkrycka.

Maria bor i en Stockholmsförort och har alltså blivit utsatt två gånger i år. Tjuvarna gör ett hål i förardörren på bilen för att slå ut larmet, men eftersom hon också hade en äldre variant av stöldskydd, en rattkrycka, så lyckades dom inte stjäla ratten och airbagen senaste gången.

Utvecklingen hittills i år tyder på att sådana här stölder av bildelar, exempelvis navigationssystem och ratt med tillhörande airbag , kommer att öka kraftigt. Från drygt 300 stycken under januari och februari förra året, till årets närmare 650 på samma månader. Försäkringsbolagens kostnadsökning går från 15 till 37 miljoner kronor. Allt enligt Larmtjänsts siffror.

Både Polisen och Larmtjänst menar att det är ligor som specialiserat sig som ligger bakom stölderna. Troligtvis försvinner delarna utomlands.

– Det är uppenbart att det är väldigt kunniga personer som utför de här brotten, den saken är klar, säger Torbjörn Serrander som är utredningsinspektör på Larmtjänst.

Ägare av BMW är mest drabbade, drygt 60 procent av stölderna hittills i år är från bilar av märket BMW.

På nya bilar har BMW precis börjat DNA-märka vissa delar för att göra dom mindre attraktiva att stjäla. De som redan har sin bil får själva betala för samma stöldskydd, men får rabatt enligt BMW.

– Varför BMW är överrepresenterat i statistiken måste någon annan svara på vad det beror på, säger Peter Maier, BMW:s presschef i Sverige.

Du tror inte det kan bero på att det är lättare att stjäla ur en BMW?

– Vi kan inte svara på det. Vi tror ändå att någon annan måste svara på varför det är mer attraktivt att stjäla de här delarna ur en BMW

Varför måste någon annan svara på det?

– Vi vet ju inte varför det här sker, varför BMW skulle vara överrepresenterat.