Efter explosionen – nu är Tina hemma igen

2:58 min

I juli förra året förstördes en fastighet i Arboga efter en gasexplosion i källaren. Nu börjar hyresgästerna flytta tillbaka. En av dem är hemvändaren Tina Viitala.

Samtliga boende fick flytta medan fastigheten renoverades men nu har lägenheterna börjat att fyllas på igen, både av nya och nygamla hyresgäster.

En av dem som valt att flytta tillbaka är alltså Tina Viitala som sedan juli förra året bott i en annan lägenhet i Arboga i väntan på att hennes gamla hem skulle bli inflyttningsklart.

– Det känns jätteskönt, jag har längtat hem. Det var aldrig någon större tvekan om att komma tillbaka. Jag trivdes bra i den lägenhet jag fick bo i under tiden men det har varit att man vill tillbaka, säger Tina Viitala som var en av hyresgästerna i de 14 lägenheterna som fick utrymmas efter explosionen.

Tina minns den där dagen i början av juli mycket väl. Hon låg i soffan när hon hörde en smäll och hela huset skakade. Hon tog med sig sina hundar och lämnade snabbt lägenheten men hade då svårt att förstå vad smällen kom ifrån.

Jag tänkte att det var någon bomb eller något.

– Jag gick och kikade ut mot Herrgårdsgatan och såg glassplitter över hela gatan. Jag tänkte att det var någon bomb eller något, man har ju ingen aning. Men jag är glad att nyheten kom att det var en olycka och att det inte är någon som vill någon något illa.

Tinas lägenhet klarade sig från skador men hon har ändå fått vänta nio månader på att få komma tillbaka hem. När hon idag tittar ut över baksidan är det en helt annan bild nu än i början av juli förra året.

– Det ser städat ut nu. Den här sidan såg jag inte den dagen det small utan senare och då låg det hur mycket grejer som helst runt om på innergården som smällt ut från garagen. Det var tur att jag inte såg det kaoset samma dag, då hade jag nog blivit väldigt rädd, säger Tina Viitala när hon tittar ut över innergården från sin balkong.