Män använder teknik för att kontrollera kvinnor

1:06 min

Den nya tekniken används allt oftare av män som vill spionera på och kontrollera kvinnor. Det kan handla om appar i mobilen eller spionprogram i datorerna.

 Det här fenomenet kan flera kvinnojourer i Västerbotten vittna om.

- Det som var science fiction för några år sedan, det är verklighet idag. Så där är vi nu. Men vi ser ju till att vidta åtgärder så fort vi ser att något håller på att hända, säger Anki Ferm, ordförande för kvinnojouren i Lycksele.

Nyligen dömdes en man i Skåne till fängelse för olovligt avlyssnande efter att ha spelat in sin före detta sambos samtal. Och enligt riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer ROKS, drabbas kvinnor allt oftare av detta.

Flera kvinnojourer i länet berättar för P4 Västerbotten om hur hotade kvinnor plötsligt upptäcker att deras mobiltelefoner innehåller så kallade spionappar, eller att datorerna innehåller spionprogram.

Det är inte ovanligt att hotfulla män kan dyka upp utanför jourerna, trots att kvinnan som sökt hjälp kommer från en annan del av landet. Genom mobilen har mannen lyckats spåra henne ändå.

När en kvinna söker hjälp hos jourerna, brukar hon därför få låna en mobiltelefon.

- Man får tänka lite utanför boxen och vara medveten om att det här kan vara ett hot mot ens liv och hälsa. Det är oerhört psykiskt påfrestande att inse att någon kanske hela tiden vet vad man säger och gör, säger Anki Ferm.