Klartext berättar om den skandal som kallas #panamapapers

David Cameron får kritik för sina pengar

1:39 min

Den här veckan blev det känt att många politiker runt om i världen har flyttat pengar till andra länder för att slippa betala skatt. Nu har även Storbritanniens statsminister David Cameron blivit inblandad.

Klicka om du vill läsa mer

Det var David Camerons pappa som skickade pengar till en fond i landet Bahamas i Västindien. Och det har varit vanligt att rika personer skickar sina pengar till just Bahamas för att slippa betala skatt i sina hemländer.

Hur har David Cameron tjänat pengar på det här?

Strax innan han blev statsminister så sålde han sin pappas fond på Bahamas. Då tjänade han över 300 000 kronor. Men David Cameron säger att han har betalat skatt för den här affären.

Politiken kan påverkas

Har Cameron gjort något fel?

Troligen har han följt de lagar som finns. Så på det sättet har han inte gjort något fel.

Men journalister har frågat honom om fonden på Bahamas under flera dagar och det tog lång tid innan David Cameron svarade på hur han hade tjänat de här pengarna. Därför finns en risk att många uppfattar honom som oärlig.

Kan det här påverka politiken?

Ja, om många i Storbritannien inte litar på honom så minskar hans möjligheter att påverka politiken.

Till exempel ska folket den 23 juni rösta om ifall Storbritannien ska lämna EU eller vara kvar. David Cameron vill ha fortsatt EU-medlemskap, men om folket uppfattar honom som en oärlig person så blir det svårare för honom att påverka hur de röstar om EU.