Andreas Lundin, webbredaktör/reporter

Sportfåne som varit runt på de flesta stora sportredaktionerna och nu landat hos Radiosporten. Drömmer fortfarande om en egen idrottskarriär.

Karriär i korthet:
– Nyhets- och sportreporter på Dagens Nyheter, trav- och spelredaktör på Expressen, sportreporter och webbredaktör på Svenska Dagbladet, sportreporter på TT, webbredaktör på Sportbladet, webbredaktör på SVT Sport och nu webbredaktör på Radiosporten.

Varför jobbar du på Radiosporten?
– Det har alltid varit en dröm för mig att jobba på Radiosporten. Lyssnade varje kväll när jag var ung och körde egen radiosport på dussintals kassettband hemma. Refererade bland annat Copiads seger i Elitloppet för familjen 1994. Att få kombinera webb, reporterskap och FM på Radiosporten känns klockrent för mig.

Vad hade du gjort om du inte arbetat med sportjournalistik?
– Jag hade nog suttit på en kammare och försökt skriva noveller, dikter eller en längre bok. Skrivandet har alltid varit det jag brinner för, men journalistiken kändes tryggare än att ge sig in i en författarvärld. Jag har också haft en dröm att få utveckla sällskapsspel.

Egna idrottsmeriter?
– Spelat fotboll i S:t Erikscupen. Räknas det som merit? Har aldrig varit speciellt bra på idrottande. Inbillar mig att jag är en hyfsad målvakt i fotboll och innebandy och är ganska stolt över mina 5.18 i längdhopp. 

Vad gör du på fritiden?
– Reser gärna, ser på film eller fastnar några timmar framför Football Manager. Har även ett specialintresse för engelsk fotboll och svensk division 1-hockey.

Beskriv dig själv med tre ord.
– Ödmjuk, lugn, sportnörd.

Bästa idrottsminne?
– Allt som har med fotbolls-VM 1994 att göra. Delade in alla händelser i mitt liv före och efter 94.

Sämsta idrottsminne?
– När Sverige hamnade i underläge mot Rumänien och Schwarz blev utvisad. Blev så sur att jag stängde av teven och grät mig till söms och missade straffsparksavgörandet som alla pratar om.

Varför ska man lyssna på Radiosporten?
– För att ingen annan sportredaktion i Sverige är på lika många matcher som vi är. Vi erbjuder alltid de hetaste matcherna i en skön mix. Man kan dessutom göra så mycket annat samtidigt som man lyssnar på radion. Dessutom är chansen stor att man får höra en och annan ordvits.

Mejl: andreas.lundin@sverigesradio.se
Twitter: @lundinadde