Skåne

Målare uttagna i strejk

3:15 min

I morse togs 34 arbetsplatser ut i strejk av Målarförbundet, sedan facket avvisat medlarnas bud. Flera arbetsplatser i Skåne berörs, bland dem målarna på det blivande studentboendet Furutorpsgården i Helsingborg.

Kaj Persson, ombudsman på Målarförbundet i södra Sverige, försvarar fackets beslut att ta till stridsåtgärder.

– Det handlar om att få till konstruktiva förhandlingar lönemässigt men även om arbetsmiljö och att våra lärlingar ska få en bra utbildning, säger Kaj Persson, ombudsman på Målarförbundet avdelning 2.

Facket hade krävt ett lönepåslag på 3,2 procent medan medlarna endast erbjöd bara 2,2 procent. Facket upplever att arbetsgivarna vill avveckla ackordslöner, som bygger på prestationer, vilket man motsätter sig.

– Arbetsgivarens angrepp på vårt ackordssystem är den stora knäckfrågan, säger Kaj Persson.

I ett pressmeddelande säger arbetsgivarsidans Måleriföretagens vd Björn Hellman att Målareförbundet via hot och lögner försökt att diktera villkoren för förhandlingarna.

Man vill att företag som inte använder ackordsystemet ska slippa en särskild avgift, som alla företag i dag betalar. Smutskastning, anser ombudsman Caj Persson.

– Jag tycker det är ett övertramp som de håller på med.

Han anser att avtalsförhandlingen utmärks av en sällsynt dålig relation med motparten.

– Så här dåligt har jag inte upplevt att det varit innan. Det är förhandlingsklimatet och delvis personrelaterat. Det är lite synd.