Regionpolitiker: SKL har agerat tendensiöst

1:47 min

Hallands regionpolitiker ska träffa Sveriges kommuner och landstings politiska ledning för att framföra kritik.

Under mötet på måndag med SKL ska moderaten Mats Eriksson, ordförande för regionstyrelsen i Halland, framföra kritik för SKL:s agerande i frågan om stora regioner.

– Vi tycker inte de har agerat riktigt på det sätt som man kan förvänta sig av en medlemsorganisation. Vi tycker att det har varit en alldeles för tendensiös hantering av ärendet där man bara har ställt upp på att det ska bli större och färre.

Region Halland vill träffa SKL för att presentera sin ståndpunkt.

Även om Mats Eriksson räknar med få mothugg under mötet med SKL i Halmstad, håller han stenhårt fast vid att politikerna i Halland ska vägra att förhandla om att ingå i en storregion med Värmland och Västra Götaland.

– Vi är inte ens förhandlingsbara i detta, utan Halland ska fortsätta vara sin egen region.

Annars planerar redan flera organisationer för stora regioner i Sverige. Hur ser du på det?

– Indelningskommittén är ute och träffar många och det kan man väl också läsa att nu börjar väl kannibalismen.

– Men det kommer att bli en lång färd innan indelningskommitténs karta kommer att vara på plats.

SKL skriver på sin hemsida att organisationen är för bildandet av slagkraftiga regioner och för en gemensam regional indelning för regioner och statliga myndigheter.

Jörgen Johansson, universitetslektor i statsvetenskap på Högskolan i Halmstad tycker också att Sverige behöver större och färre regioner.

Han anser att det vore bäst för Halland att gå samman med andra regioner.

– Det kanske inte är en region med Värmland och Västra Götaland som är det bästa. Men jag tror att Halland och halländsk politik skulle vinna på om man gick in i en diskussion med indelningskommittén.

Ska man då köra över många hallänningars vilja?

– Ja, det kanske man kan säga. Men ska också veta att Halland inte försvinner.  Det finns fortfarande kvar ett landskap. Så det är inte så att Halland försvinner, som man ofta hör i debatten.

Den nya regionindelningen ska genomföras senast 2023.