Kommunalrådet: "Det här är inte att ta ansvar"

Kristina Zakrisson (S), är kommunalråd i Kiruna kommun och hon menar att kirunacenterns annons är bristfällig och innehåller sakfel, även om hon anser att viss information stämmer.

- Delvis är annonsen rätt men det finns också fel, som att ett område där vi ännu inte tagit beslut om skoterförbud redan är utpekat som  förbudsområde i annonsen, säger Zakrisson. 

Hon betonar att när kommunen tar beslut  om skoterförbud så förs en dialog. Och besluten tas på demokratiska grunder.   

Innan man beslutar om skoterförbud i Kiruna kommun utreds alltid ärendet noga av en handläggare. Man försöker alltid tidsförskjuta skoterförbuden i den mån det går. Så storhelger som påsk, när många vill ut i fjällvärlden, inte berörs av skoterförbuden.    

- Ett underlag finns som stöd och de berörda samebyarna har rätt att ha med  en representant, säger Kristina Zakrisson. 

Hur ser du på annons en som  i det här fallet, ställer två grupper, kirunabor och renskötare mot varandra? 

  - Jag blir både less och ledsen eftersom Gunnar Selberg är förtroendevald. Det är inte att ta ansvar när man skriver så här, säger Kristina Zakrisson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio