(S)prickan i landstinget

3:16 min

Två socialdemokrater röstade mot sitt eget parti i landstingsstyrelsen igår. Kommer sprickan att bli ännu större när landstingsfullmäktige ska fatta slutgiltigt beslut?

Det var Linnea Stenklyft och Åsa Sjödén som inte följde partiets linje utan röstade emot när det handlade om att ta bort alla akuta ortopedioperationr från Sollefteå sjukhus. Stenklyft tog sedan konsekvensen av det hon gjort och sa att hon lämnar sin post som vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Idag hävdar gruppledaren för Socialdemokraterna att det inte är en spricka i partiet.

– Det är ingen spricka och ingen länskonflikt utan det är en intressekonflikt. Det är svårt för politikerna från Sollefteå att rösta emot sina medborgare i den här frågan säger Anna-Karin Sjölund. 

Att Sundsvalls- och Medelpadspolitiker på samma sätt känner pressen från sina väljare att rösta för förslaget och för nedmonteringar i Sollefteå, det säger Anna-Karin Sjölund att hon inte tänkt på.

Inför fullmäktige har hon inte hunnit prata med samtliga Sollefteåpolitiker  men säger att hon förutsätter att om någon mer tänker rösta emot så kommer man och talar om det i förväg. Men vi vill ha en enig grupp säger Sjölund. 

Förslagen att förändra och flytta operationer och att lägga ner medicinskt rehab i Härnösand kommer att gå igenom i fullmäktige, tror Anna-Karin Sjölund, särskilt som det finns stöd från förslaget även från Moderater och Liberaler.

Linnea Stenklyft vill inte uttala sig idag. Hon säger att hon behöver landa och reflektera kring det som hände igår.

Enligt Allehanda.se får Stenklyfts och Sjödens agerande hård kritik av Roger Johansson som är vice ordförande för Socialdemokraterna i Västernorrland.

- Jag är både ledsen, förvånad och besviken över deras agerande. Jag har förståelse för att de står under ett hårt tryck i Sollefteå, men här har det ju skett en nystart, säger Roger Johansson.

- Det här är det mest positiva beskedet för Sollefteå sjukhus på många år. Att i det skedet rösta emot partiet är en intellektuell härdsmälta av Linnéa Stenklyft och Åsa Sjödén och deras agerande gynnar inte vården i Sollefteå, säger Roger Johansson till Allehanda.