Tidningsannons väcker ilska bland renskötare

Många samer har reagerat på Kiruna centerpartis tidningsannons om skoterförbud. De menar att annonsen ger en bild av att samebyarna stänger av fjällvärlden för ortsbor.

Centerpartiet i Kiruna har i veckan kommit ut med en tidningsannons där man belyser alla skoterförbud i Kirunafjällen. Partiet kritiserar kommunen som godkänner allt fler skoterförbud och menar att samebyarna ansöker om förbud i allt större utsträckning.

Laevas sameby har ansökt om skoterförbud för ett område på deras fjäll. Niila Inga anser att centerpartiet gror lögner och ökar klyftan mellan samebyar och ortsbor. 

- De har ju skrivit att skoterförbud ökar och breder ut sig, från år till år, men det är inte sant. Det är ett knäppt och konstigt sätt att annonserar på det här sättet och försöka starta bråk. Jag hade velat veta är det här centerpartiets syn eller är det bara en mans syn på saken, säger Inga. 

Men centerns partiledare i Kiruna Gunnar Selberg förstår inte kritiken.

- Nej det har jag verkligen ingen förståelse för. Jag är själv inte uppvuxen med den här problematiken med jakt och fiskerätten, jag vistas inte själv i fjällen i de här områdena. Men jag tycker inte samebyarna gör fel, samebyarna måste kunna lämna in en ansökan utifrån sina intressen, men sen är det kommunen som måste ta rollen. Vi måste beakta båda intressena, kirunabornas fritidsinttresse och samebyarnas renskötsel, säger Selberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio