Ny utbildning ska möta efterfrågan

1:20 min

En ny tvärvetenskaplig utbildning på Högskolan Kristianstad ska tillgodose arbetsmarknaden med kompetens det råder brist på idag.

– Jag tror studenterna kommer utbildas efter samtidens krav, alltså vad behövs nu och snart. De kommer ha en bred utbildning i beteendevetenskapliga ämnen, alltså både kunskaper om hur samhället ser ut och hur människor reagerar i olika sammanhang. Jag tror vi är en utbildning som är i nuet, säger Sari Pekkola, programområdesansvarig för sociologi vid Högskolan Kristianstad.

Det beteendevetenskapliga programmet är nytt för hösten på Högskolan Kristianstad. Det är en treårig utbildning som läses på distans och innehåller sociologi, psykologi och kriminologi. Studenterna ges möjlighet att fördjupa sig inom ett av dessa områden. Att utbildningen också innehåller kriminologi är lite unikt för ett beteendevetenskapligt program, säger Sari Pekkola. Hon tror studenterna har goda möjligheter till jobb framöver då det finns behov av kompetens inom yrken som rör social utsatthet och migration.

Med bara några dagar kvar innan ansökningstiden går ut, den 15 april, kan hon också konstatera att det är ett väldigt stort intresse.

– Vi har ju fått väldigt många förfrågningar, det är många som är intresserade av utbildningen.

Är du förvånad?

– Jag är inte förvånad, men det förvånar många andra faktiskt. Man hade inte anat att det skulle bli en sådan kioskvältare.