Vill se dialogforum mellan rennäring och gruvindustri

För två år sen fick Länsstyrelsen i Norrbotten i uppdrag av regeringen att undersöka hur gruvindustrin och rennäringen skulle kunna samsas. Nu är arbetet klart.

I rapporten slår man fast att en gruva alltid medför att rennäringen trängs undan och måste anpassa sin verksamhet. Man menar också att den förändringen aldrig kan anses vara till gagn för rennäringen, även om en gruva kan ge indirekta positiva effekter.

Den här intressekonflikten mellan rennäringen och gruvindustrin kan man inte eliminera genom dialog, kommer man fram till i rapporten. Men man för ändå fram flera förslag om hur man ska kunna förbättra läget.

Bland annat pekar man på att frågan om samers rättigheter till land och vatten måste klargöras, för att underlätta dialogen mellan de två intressena. Miljökonsekvensbeskrivningar borde ha tydligare krav på att beskriva hur rennäringen påverkas av gruvetableringar.

Och så vill man skapa ett forum för löpande dialog mellan parterna. Syftet med det forumet ska vara att öka kunskapen om varandras näringar, identifiera metoder för hantering av praktiska vardagsfrågor och att ta till vara på erfarenheter från tidigare samverkansprojekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio