Östergötland

Målarna i strejk

2:13 min

Omkring 260 målare gick tidigt i morse ut i strejk på flera arbetsplatser i landet. Parterna kommer inte överens om systemet för ackordslöner.

Strejken som bröt ut i morse klockan fem handlar främst om att fackförbundet vill säkra lönesystemet med ackordslöner så att målarna får en rättvis lön. Enligt ombudsman Nicklas Ringman på Målareförbundet Östs avdelning 8 kan en avveckling av ackordslönerna få stora konsekvenser för en målares plånbok.

– Det kan vara upp till 30 kronor i timmen i förlust om man inte fortsätter med ackordslönerna, säger Nicklas Ringman till P4 Östergötland.

Konflikten handlar också om målarnas arbetsmiljö, bland annat önskar fackförbundet att skriva in i avtalet att arbetstagarna ska ha rätt till ersättning för glasögon eftersom de lätt blir förstörda vid arbete. Det handlar också om funktionella arbetskläder för gravida målare och ersättning för arbetsresor.

Vd:n för Måleriföretagen Björn Hellman är besviken på att parterna inte har kunnat enats:

– Vi sträckte ut en hand men Målareförbundet var inte beredd att ta den handen. Istället står de med armarna i kors och förstör för måleribranschen, säger Björn Hellman till Sveriges Radio.

Såhär långt är tre målare uttagna i strejk i Östergötland. De skulle ha arbetat med ett hotellbygge och ett bostadsbygge i Norrköping men kommer inte parterna överens kan fler målare tas ut i konflikt. Torpan Andersson är en av de som lagt ned sin pensel idag.

– Jag skulle ha varit på Idrottsparken och jobbat idag. Strejken innebär att jag kommer att få jobba ikapp efteråt men det är ändå bra för medlemmarna att vi strejkar, säger målaren Torparn Andersson till Sveriges Radio.

Mattias Géewe är vd för NMB Måleribolag i Norrköping är det företag där målarna strejkar idag. Enligt honom påverkar inte strejken arbetet idag, men han tycker inte det är bra att parterna inte har kommit överens.

– En konflikt gynnar inte någon av oss, det är klart att det är beklagligt, säger Géewe till P4 Östergötland.

Inte heller Målareförbundets ombudsman i Östergötland Nicklas Ringman tycker det är bra med strejk, men det var enligt honom nödvändigt:

– Det fanns inget alternativ, då är det konflikt som gäller.